Som handicappet med varig nedsat funktionsevne har du mulighed for at søge om hjælpemidler, forbrugsgoder eller boligindretning. Det offentlige kan enten give tilskud eller betale for det ansøgte, når visse kriterier er opfyldt. Tal med kommunen om, hvilke muligheder du evt. har, hvis du har brug for at indrette dig anderledes end tidligere i både dit hjem eller på din arbejdsplads.
Tips fra whiplashskadede
Alle nedenstående tips, ideer og forslag til hjælpemidler, der kan give dig en bedre hverdag med whiplash, stammer fra mennesker, der selv har whiplashskader. De fleste med en whiplashskade har brug for foranstaltninger, der i en eller anden udstrækning kan lette hverdagen. Med gode arbejds- og hvilestillinger kan din funktionsevne i længden bedres. Det kan være alt fra påklædning, madlavning, huske at tage medicin, til at gå i byen eller indretning af hjemmet. Brug tipsene som inspiration. Da whiplash udarter sig meget forskelligt, kan behovene være meget forskellige.
Med lidt fantasi og de rette hjælpemidler har jeg tit fundet nye måder at klare noget, jeg ellers ikke kunne klare, så jeg kunne gå fra at være tilskuer til at være selvhjulpen.
– Hanne Holst Rasmussen, whiplashskadet
Generelle råd:
- Planlæg din dagligdag, så aftaler og gøremål spredes bedst muligt. Lav evt. en ugekalender til fordeling af opgaver og aftaler, der kræver noget af dig, så du undgår at overforbruge dig selv.
- Sørg for at have dage i din plan, hvor du ikke skal noget mhp. restitution.
- Download evt. apps, der kan hjælpe dig med fx at huske aftaler, have overblik over aftaler eller med at huske dig på at tage din medicin.
- Brug evt. huskesedler eller din mobil, hvis du har problemer med hukommelsen.
- Dit køkkenbord kan gøres højere eller lavere afhængig af, hvordan du bedst arbejder.
- Saml på madopskrifter, der er lette at lave.
- Gør rent lidt ad gang, og få hjælp til større ting.
- Arbejd kun med statiske bevægelser som gulvvask og støvsugning i kort tid.
- Tilkøb evt. hjælp til fx rengøring eller vinduespudsning, havearbejde, vareudbringning og tøjvask.
- Få hjælp til at indrette din arbejdsplads, så den fungerer hensigtsmæssigt for dig.
- Husk, at det er en menneskerettighed at have fritidsliv, selv om du arbejder.
Hjælpemidler:
Her følger en række forslag til hjælpemidler – store som små – som du kan bruge som inspiration:
- Soveværelset: God seng, glidelagen, elevationsseng, skridsikker måtte, varmemadras og god pude (Silvano Support, Tempur, Welpur Dale, “Memory foam”, Ikea-pude, pude med boghvedefrø eller Krøyer kugler, ammepude (Tempur), Dunlopillo tempsmart).
- Badeværelset: Skammel til bad, toiletforhøjer, skridsikker måtte, vaskebørster og el-tandbørste.
- Køkkenet og til spisning: Røremaskine, køkkenmaskine/foodprocessor med diverse funktioner, ergonomisk vinklede knive og spisegrej, elkedel-tipper, høj stol, greb til juice eller mælkekarton, mikro-ovn, elektrisk salt- og peberkværn, hjælpemidler til at åbne dåser, sylteglas, bestik med tykt skaft og service, der ikke kan gå itu, hvis man let taber ting ud af hånden.
- God siddestilling: Spisestuestol, der kan vippe i ryggen, en stor bold i stedet for en stol, badebænk i bruserum eller klapstol med høj ryg, Obus Forme sæde med nakkestøtte.
- Påklædning: Buksestang, strømpepåtager eller langt skohorn.
- Sko: Rullesko, anatomiske sko eller sko med stødabsorberende såler.
- Bevægelse: Krykkestok, rollator, stå-stol, drejesæde og stavgangsstænger.
- Rengøring: Robotstøvsuger og specialgulvvasker.
- Indkøb: Taske på hjul/trolley, rygsæk, der kan spændes fast, så vægten bæres på hofterne.
- It-arbejdsplads – ude og hjemme: Hæve-sænke-skrivebord, stol med nakkestøtte, hjælpemidler til it – mus, ergonomisk tastatur, ellevering af tastatur, mousetrapper, rollermouse, trådløs ergonomisk mus, gel-pude til arm, skærmbriller og skråplade til tablet/ipad/bærbar.
- Transport: Cykel: El-cykel, handicapcykel med elmotor, cykel med affjedring både for og bag, bedstemorcykel eller bakspejl monteret på styr. Bil: drejesæde og nakkepude til bil, pude til armstøtte i bilen, bil med automatgear, baksensor, høj indstigning, god affjedring, vidvinkelspejl, fartpilot og handicapparkeringskort.
- Lindring af smerter og andre symptomer: Nakkekrave, varmepude, varmetæppe, varme-nakke-elvarmer, armslynge, varmecreme, Back on track halsedisse, kuldeposer/en pose frosne ærter, holdningskorrigerende vest (waist trainer), hue til brug ved migræne, massagebriks, massagestol, Tense apparat, infrarød sauna, badekar, sauna og vildmarksbad.
- Lydoverfølsomhed: Formstøbte øreværn, ørebøffer, høretelefoner eller høreapparater mod støj.
- Lysoverfølsomhed: Briller med svag styrke, farvede linser eller solbriller.
- Diverse: Lydbøger, gribetang, rullebord til vasketøjskurv, vasketøjskurv med hul, bookseat, ekstra puder som fx U-pude, taske med to skulderstropper så den kan hænge lige, bæltetaske, små tasker med lang rem, backnopper til selvmassage, holdningskorrigerende seletøj til hest og headset til brug ved telefonsamtaler.
Vær opmærksom ved brug af halskrave
Selv om der ikke er bevis for, at en blød halskrave har effekt efter whiplash, er der stadig nogle behandlere, der anbefaler den i den akutte fase. En halskrave kan medvirke til, at muskler i nakke og hals ikke bruges som normalt. Derfor bør du begrænse brugen. En halskrave kan desuden medvirke til, at du kan klare mere, end du kan uden halskrave. Det er ikke nødvendigvis godt, fordi der kan opstå en ond cirkel, når musklerne enten ikke bruges eller bruges forkert. Nogle bruger fx halskrave, hvis de har det svært, når de kører bil eller bruger offentlige transportmidler pga. opbremsninger og rystelser. Her kan den have sin berettigelse, men brug den med omtanke og tag den af igen, så snart du når frem.
Varme og kulde
I den akutte fase, dvs. den første måned, bør du hverken anvende varme eller kulde. Kulde kan modvirke helingsprocessen, fordi blodforsyningen og dermed næringen til skadet væv nedsættes. Der er stadig læger, der ordinerer kulde, men vi vil anbefale dig at lade være. Der er ikke evidens for effekt af varme. I den helende og den kroniske fase kan kulde lindre tilstanden hos nogle, især hvis der opstår akut forværring. Nogle har generelt en bedre effekt af kulde end af varme. Så prøv dig frem. Varme kan øge blodgennemstrømningen og give bedre heling. Det er dog usikkert, hvor langt varmen når ned i vævene, men under alle omstændigheder smidiggøres musklerne, hvilket kan øge din bevægelighed i nakken. Husk at lægge et stykke klæde mellem huden og varmeposen for at undgå forbrænding. Solen er den allerbedste varmekilde og giver for de flestes vedkommende også velvære.