Emner i filmen:
- Mærk efter og yd ikke for meget
- Bekymringsmodel
- Taburetmodel
- Ændring i livsmønstre
- Vær autentisk
- Overanstreng dig ikke i praktikken
- Stå stærkt i systemet
- Vær selvkærlig
Skrevet af Mona Nyholm, privat socialrådgiver, thebetteryou.dk
SOCIALrådgiveren har et helhedssyn. Det betyder, at vedkommende ikke kun skal se på arbejdsevnen, men på hele mennesket og på, at hverdag, fritidsliv og arbejdsliv alt sammen skal kunne hænge sammen. Det er sagsbehandleren, der har afgørende myndighed til at kunne indstille til pension og fleksjob, og altså IKKE speciallæger og egen læge, som mange tror.
SocialRÅDGIVNING/sagsbehandling skal gerne bestå af råd og vejledning. Derfor nævnes i teksten underneden mange af de opmærksomhedspunkter, der er i en sag, når man bliver skadet af og med whiplash.
Som borger har du ret til:
- Gratis hjælpemidler, når du bliver syg – både i hjemmet og på arbejdspladsen.
- Evt. særlig boligstøtte §, hvis du bor alene og kommer på jobafklaringsforløb, ressourceforløb elle anden overførelsesindkomst. Din sagsbehandler kan fortælle dig, om du er i målgruppen.
- At få stillet en IT-rygsæk til rådighed fra din kommune, hvis du fx er ordblind.
Du mister ikke ydelse, hvis du samarbejder
Det er hele systemets, og dermed også sagsbehandlers rolle, at hjælpe dig, når der opstår krise i livet. Som fx at få kroniske smerter. Det er vigtigt at fastslå, at du IKKE bliver trukket i ydelse, så længe du samarbejder og melder klart ud. Det er dig, det hele handler om, så øv dig fra start i at melde klart ud. En lille huskeregel kan være, at det du siger, og det du gør, skal være det samme som det, du mærker inden i. Samarbejde betyder fx ikke, at du har alt for mange timer i en praktik og/eller fortsætter i et træningsforløb, som du får det dårligt af. Det dur altså ikke, at du mærker total udmattelse i en afklarende praktik samtidig med, at du siger ja til at stige i timetal, for at afprøvningen kan forsætte.