Emner i filmen:
- Definition af hjernerystelse
- Hvad sker der i hjernen
- Symptomer
- Whiplash eller hjernerystelse
- Forholdsregler
Hvis du har været udsat for et whiplashtraume kan du samtidig have fået en hjernerystelse. Det er vores erfaring, at du i første omgang oftest får enten diagnosen whiplash eller diagnosen hjernerystelse. Men da symptomerne på de to skader overlapper hinanden, kan læger have svært ved at vurdere, om du har begge dele. Der findes læger, der mener, at whiplash og hjernerystelse er to sider af samme sag. I Whiplashforeningens spørgeskemaundersøgelse fik ca. hver 4. begge diagnoser, men kun få på samme tid. De, der fik hjernerystelsesdiagnosen fra start, var hovedsageligt dem, der havde været udsat for faldulykker eller havde fået whiplash af andre grunde end trafikulykker.
Inden for sportens verden kommer man ikke i kamp de første par uger, hvis man har slået hovedet, men det er som om når man har fået en hjernerystelse og passer sit arbejde og sin familie, ja så må man godt komme i kamp igen med det samme.
– Carsten Kock-Jensen, speciallæge i neurokirurgi
Whiplash slettet som årsag til hjernerystelse
I USA betragtes whiplash som årsag til hjernerystelse, men i 1999 valgte en gruppe danske læger og psykologer at slette whiplash som årsag i Konsensusrapport om commotio cerebri (hjernerystelse) og det postcommotionelle syndrom, med den begrundelse, at whiplash er kontroversiel. Den beslutning kan have været til stor skade for dem, der efter et whiplashtraume har begge dele. I sportsverdenen tages hjernerystelse ofte langt mere alvorligt end i sundhedsvæsenet.
Hjernerystelse ved whiplashtraumer
Ved en voldsom piskesmældsbevægelse rammer hjernen kraniets inderside to gange, derfor er der risiko for, at du samtidig kan have fået en hjernerystelse. Hjernerystelsen kan give overstrækninger af nervevæv og blodkar. I værste fald kan blodkarrene give blødninger i hjernen, og nervestræk kan give de klassiske symptomer på hjernerystelse som fx kvalme, opkastning, kraftig hovedpine og koncentrationsproblemer.
Du kan godt have hjernerystelse uden at være bevidstløs
Nogle tror fejlagtigt, at du skal have været bevidstløs for at have hjernerystelse. 90 % er ikke bevidstløse. Men mange er mere eller mindre konfuse efter ulykken. Det kan dog skyldes både hjernerystelse og chok. Mange føler de har influenza og tømmermænd samtidig eller har en vedvarende trykken i hovedet og hurtig indsættende træthed, nærmest som udmattelse. Symptomerne kan være forskellige i både karakter og styrke fra person til person. Du bør være opmærksom på, at symptomerne på hjernerystelse kan komme straks eller over tid – fra minutter til dage efter ulykken.
Tag straks lægekontakt ved:
Tiltagende hovedpine, kvalme og opkastninger eller sløvhed i de første døgn efter ulykken.
Hvis du har fået en hjernerystelse, skal du ikke bare fortsætte som du plejer. De første to uger er vigtige. Meget ofte kommer folk til behandling her 1-2 år efter, fordi de ikke tog de rigtige forholdsregler fra start.
– Lene Fich, kiropraktor
Symptomer på hjernerystelse kan være:
- Konfusion eller forvirring og evt. bevidstløshed
- Hukommelsestab omkring ulykken og tiden bagefter
- Hovedpine og trykkende følelse i hovedet
- Kvalme, opkastning
- Svimmelhed, nedsat balance
- Sløret syn
- Søvnbesvær
- Hurtig træthed eller mental udmattelse
- Problemer med tænkning/ opmærksomhed/ koncentration/ hukommelse/ overblik/ tale/ sprog
- Irritabilitet
- Nakkesmerter
- Problemer med at læse, se TV eller bruge computer
- Lys- og lydoverfølsomhed
De samme symptomer kan opstå efter whiplash.
Symptomerne på hjernerystelse kan være milde, men kan påvirke dig resten af livet, hvis du ikke tager forholdsregler fra start. Det samme gælder whiplash.
Hav tålmodighed
Det er vigtigt, at du har tålmodighed og tager den med ro en uge eller to efter, du har slået hovedet. Så mindskes risikoen for længerevarende gener. Det betyder ikke, at du skal ligge helt stille. Gå gerne nogle ture. Men husk at selv en let hjernerystelse kan føre til vedvarende hovedpine og andre gener, hvis du går for tidligt i gang med anstrengende aktiviteter.
Forholdsregler efter hjernerystelse
Anbefalingerne efter hjernerystelse er forskellige. De fleste anbefaler i dag, at du ikke ligger i sengen. Vi anbefaler på baggrund af studier og erfaringer følgende:
- Kontakt straks lægen, hvis du får tiltagende hovedpine, kvalme, opkastninger eller sløvhed i de første døgn efter ulykken.
- Hvil dig et par dage afhængig af symptomernes voldsomhed, men lig ikke længe i sengen, for fysisk bevægelse fremmer faktisk helingen af hjernen.
- Hvil dig mentalt, for hjernen har brug for hvile for at komme sig.
- Undgå stressende og belastende situationer.
- Sygemeld dig evt. i samråd med lægen.
- Hav stor tålmodighed med dig selv og lyt til din hjerne og krop.
- Stop øjeblikkeligt med sport, der kan belaste dit hoved eller nakke eller give risiko for en ny hjernerystelse.
- Undgå at drikke alkohol eller at indtage andre rusmidler eller sløvende medicin, men spis sundt.
- Skån hjernen og hold mental pause, så længe du fortsat har symptomer på hjernerystelse.
- Dæmp belysningen, undgå skærme og brug evt. solbriller hvis du er lysoverfølsom.
- Undgå høj musik, høje lyde og brug evt. ørepropper, hvis du er lydoverfølsom.
- Gå langsomt og forsigtigt i gang med vanlige aktiviteter, men mærk dine grænser og undgå at provokere symptomerne i starten, da pres kan forværre symptomerne.
- Hold pauser og hvil dig, hvis du får flere koncentrationsproblemer, synsproblemer, er langsommere end du plejer eller har ordfindingsproblemer. Det sidste kan være tegn på, at hjernen er overbelastet.
- Bevæg dig forsigtigt, hvis du bliver svimmel ved for hurtige bevægelser.
- Sov så meget, du har brug for da hjernen har brug for ro til at hele især i den første tid.
- Undgå så vidt muligt at øge dine symptomer. Ofte mærker du måske først gener senere.
- Find din balance, da forskning viser at helingen kan vare længere, hvis du overanstrenger dig undervejs.
- Vær opmærksom på, at selv en banal hjernerystelse kan medføre vedvarende hovedpine og andre gener, hvis du går for tidligt i gang med for anstrengende aktiviteter.
- Kontakt lægen, hvis dine symptomer fortsætter.
Hjernerystelse er som regel overstået efter 14 dage. Langt de flest bliver helt raske. Men ligesom efter whiplash kan det vare længere hos nogle. Ca. 10 % udvikler kronisk hjernerystelse, også kaldet for senhjernerystelse eller postcommotionelt syndrom.