Emner i filmen:
- Usynligt handicap
- Omverdenens reaktioner
- Sig hvordan du har det
- Om at bede om hjælp
- Mistro og tab af venner
- Det sociale system
- Whiplashcaféer
Følgerne efter kronisk whiplash er ofte både mange og svært invaliderende. Måske kan de, der kender dig, se, når du er helt brugt op og har brug for hvile. Men for andre kan det være svært at forstå din situation, for du ser jo ikke sådan rigtigt syg ud, og det man ikke kan se, er svært at forholde sig til. Mange skadede ønsker derfor indimellem, at de i stedet havde et brækket ben eller havde en sygdom som fx sukkersyge, som andre bedre kan forstå og anerkender uden at blinke.
Tag dig ikke af hvad andre tænker
Når whiplashskadede er ude, ser de ofte strålende ud, for nu er de kommet ud af deres hus og så er alt godt, men jeg ved, hvordan det ser ud, når de er derhjemme – og når de bliver hjemme.
– Glennie Grønne, coach og sygeplejerske
Indse at andre aldrig kommer til at forstå dig fuldt ud og lad vær med at bekymre dig om, hvad de tænker. Det er kun dig, der kan mærke, hvor ondt du har. Tanken om, at andre kan mistænke dig for ikke at fejle noget, fordi de ikke kan se det, kan måske få dig til enten at isolere dig derhjemme eller anstrenge dig for at fungere så normalt som muligt, og foretage dig mere end du reelt kan, og derved overskride dine grænser for at undgå negative vurderinger og bemærkninger. Både at isolere dig eller overanstrenge dig kan skade dig på både kort og lang sigt.
Undgå at isolere dig derhjemme, hvor dit whiplash overskygger alt. Det er vigtigt at komme ud og være sammen med andre og være almindeligt menneske indimellem og få nogle nye input. Men uden at overdrive, for hvis du “agerer normal” kan det kun ske en tid, ikke altid. Hvis du overdriver gang på gang, medvirker du også selv til at gøre det svært for andre at forstå, hvordan du har det, når du udadtil giver det indtryk, at du jo “godt kan” alligevel. Det betyder ikke, at du skal gå rundt og beklage dig. Det betyder, at du måske skal være bedre til at melde fra, sige nej eller forklare andre på en objektiv måde, hvad du slås med. Når det er sagt, har de fleste whiplashskadede brug for ind imellem at “være normale” – og betale prisen bagefter.
Der er ikke nogen, der kan se, hvor meget det kræver at være ude og sidde til en middag et sted. Det kan tømme folk totalt for energi og de kan ligge i sengen 3-4 dage efter.
– Lotte Vagn-Hansen, smertesygeplejerske
Gode råd til dig, der lever med en usynlig lidelse:
- Hjælp andre med at forstå, hvordan du har det.
- Informer ærligt om din tilstand. Mange vælger konsekvent at sige, at de har det godt eller at overdrive, men det fremmer ikke nødvendigvis andres forståelse.
- Find mennesker, du stoler på, som du kan tale frit med om din tilstand, og undgå at isolere dig.
- Vær så objektiv som muligt, når du beskriver din situation og undgå gerne store følelser, som andre kan have svært ved at forholde sig til.
- Vær tydelig, hvis du har brug for hjælp. Andre kan ikke gætte, hvad du har brug for.
- Vær opmærksom på, at andre også kan have svært ved at være sammen med dig, fordi du har ændret dig efter ulykken eller fordi de måske får det svært, når andre ikke har det godt.
- Arbejd på at acceptere, at din tilstand er, som den er.
- Find ud af, hvem der spørger til din tilstand af høflighed og hvem, der spørger, fordi de reelt gerne vil vide hvordan du har det, og lær at skelne. Svar den høflige med nogle få sætninger, du har klar til de situationer, men tal med det menneske, der reelt er interesseret, hvis du har lyst.
- Vid, at andre kan virke afvisende, fordi din lidelse ikke kan ses, eller fordi de måske ikke ved, hvad de skal sige eller gøre. Mange har svært ved at tale om sygdom eller lidelse.
- Forsøg at være venlig når andre giver dig gode råd, som du sikkert får alt for mange af og sjældent kan bruge. Sig fx, at du allerede har prøvet det uden effekt. Forsøg ikke at indgå i en diskussion. Det dræner.
- Øv dig i at feje al tvivl om, at whiplash kan være “noget psykisk” af bordet.
- Tag dig selv alvorligt – også når andre ikke gør det.
Jeg kunne ikke koncentrere mig og være nærværende, så mit sociale liv blev meget begrænset, fordi jeg prioriterede mit arbejde og så havde jeg ikke kræfter til andet. Det er hele tiden prioriteringer, og det er svært for folk at forstå.
– Rie Wegener, whiplashskadet
Gode råd i forhold til samtaler med fagpersoner ud over ovenstående:
- Sig ikke mere til fagpersoner, end du kan stå inde for. Undgå at overdrive eller underdrive.
- Vær på vagt, hvis fagpersoner taler meget om fortid fx din barndom og om psykiske problemer, fordi det kan lægge op til psykiatrisering.
- Find dig ikke i dårlig behandling, men læg autoritetstroen på hylden, hvis du føler, at lægen ikke behandler dig, som du gerne vil behandles.
- Hold fast i, at du er den største ekspert. Når det gælder netop din lidelse ved du bedst.
Whiplash er en kontroversiel lidelse
Whiplash er en kontroversiel lidelse, og det er lykkedes forsikringsselskaber og nogle læger at udbrede myten om, at whiplashskadede kun har symptomer, fordi de ønsker en erstatning. Den gennemsnitlige lønnedgang efter whiplash er dog ca. 100.000 kr., så tankegangen afspejler mangel på viden. Myten er usand og afkræftet ved forskning, men det betyder ikke, at den ikke stadig florerer.
Jeg har mistet adskillige bekendtskaber på det her. Folk tror det er spil for galleriet, fordi de ikke kan sætte sig ind i det at have smerter, når man ikke kan se det.
– Jonas Nehm, whiplashskadet
Har du brug for nogen at tale med?
Det kan tære på omgangskredsen, når både dine symptomer og dit behov for at tale om dine skader fortsætter. I starten af forløbet fylder dine smerter og symptomer selvfølgelig meget, men på et tidspunkt er du også nødt til at beslutte dig for, at dit whiplash ikke må være altoverskyggende. Forsøg så vidt muligt at gå ud og være almindeligt menneske og husk at andre er klar over, at du er skadet, men de kommer aldrig til fuldt ud at forstå, hvor meget det påvirker dit liv.
Hvis du har brug for nogen at tale med om din situation, udveksle erfaringer med eller blot har lyst til at være sammen med andre i samme situation, så er du velkommen til at møde op til Whiplashforeningens cafémøder, som bliver afholdt flere steder i landet. Se mere under “Lokale grupper‘”.