Emner i filmen:
- Hvorfor advokat
- Valg af advokat
- Kontakt advokat tidligt
- Advokatomkostninger
- En advokats betydning for sagen
- Kan man selv køre sin sag
De fleste whiplashskadede forventer, at deres smerter og symptomer forsvinder igen, og det gør de heldigvis også i langt de fleste tilfælde, men hvis tilstanden viser sig at være kronisk, kan det få stor betydning om du har fået hjælp af en advokat til din erstatningssag undervejs i forløbet. Vi vil råde dig til at kontakte en advokat med speciale i personskadeerstatning, der kan hjælpe dig med at afklare, hvad du er berettiget til, da det kan være yderst vanskeligt selv at gennemskue. Advokaten vil også vurdere, om du i det hele taget har et behov for advokatbistand, ligesom advokaten meget ofte vil give dig nogle gode råd til, hvad du bør være opmærksom på gennem forløbet, herunder hvilken dokumentation du skal sikre dig. Er din skade sket i arbejdstiden, kan du muligvis få juridisk bistand ved din fagforening.
Når du skal vælge advokat, er det vigtigt at sikre sig, at det er en, der er specialist inden for personskadeerstatning.
– Sara Maria Grau, formand for Whiplashforeningen
Advokatomkostninger
Det kan være en både langvarig og besværlig affære at køre en erstatningssag, og det er heller ikke uden omkostninger på din energikonto, men måske er du mere bekymret for, om din konto i banken bliver drænet undervejs til salær til advokaten? Flere advokatfirmaer tilbyder “no cure – no pay”. Det betyder, at du kun skal betale salær til advokaten, hvis du får erstatning. På den måde står du ikke bagefter med en regning og ingen erstatning.
Advokatsalærer er ifølge advokatsamfundet forskellige pga. konkurrencereglerne i Danmark, men prisen kan oplyses ved at kontakte advokaten. Specialister tager typisk mere, herunder fx erstatningsspecialister. Det er en god ide at bede advokaten om en vurdering af, hvad du vil kunne få ud af en advokats hjælp, ligesom du bør spørge ind til retningslinjerne for afregning af salær. Er du utilfreds med advokatens salær, kan du klage til Advokatnævnet. Hvis du vælger at få en advokat på din erstatningssag, kan du have mulighed for at få dækket en del af dine advokatomkostninger.
Dækning af udgifter helt eller delvist til advokatomkostninger gives hvis:
- Der er en ansvarlig modpart i din sag
- Du er voldsoffer
- Du har en retshjælpsforsikring i forbindelse med en retssag
- Du kan få fri proces pga. begrænset indtægt
Ved personskade fx en trafikulykke, hvor der er en ansvarlig modpart, vil skadevolders ansvarsforsikring dække “nødvendig advokatbistand” og “rimelige advokatomkostninger”. “Rimelige advokatomkostninger” dækker sjældent det fulde beløb til advokatbistand. Du skal stadig påregne en egenbetaling.
“Nødvendig advokatbistand” omfatter:
- Råd og vejledning fra advokaten
- Korrespondance med forsikringsselskabet og andre implicerede parter
- Udarbejdelse af erstatningsopgørelse
Du skal selv betale for advokatbistand i forbindelse med egne ulykkesforsikringer. I voldsoffersager er det Erstatningsnævnet, der dækker “rimelige advokatomkostninger”. I alle andre sager fx arbejdsskadesager samt sager mod egen ulykkesforsikring, betaler du selv advokatomkostningerne.
Har du en retshjælpsforsikring tilknyttet en relevant forsikring, vil retshjælpen omfatte udgifter til advokat i forbindelse med en tvist ved anlæggelse af retssag. Der er dog en selvrisiko på forsikringen, hvis ikke de økonomiske betingelser for fri proces er opfyldt.
Retshjælpsforsikring
Langt de fleste danskere har en retshjælpsforsikring, som dækker udgifter i forbindelse med retssager.
Retshjælpsforsikringen kan være en del af en familieforsikring, husforsikring eller kaskoforsikring på bil eller båd. Forsikringen dækker typiske retssager ved domstolene. Det er dog ikke alle retssager, der er dækket af retshjælpsforsikringen. Er du dækket af en retshjælpsforsikring betyder det, at du ikke selv skal betale for udgifterne i sagen bortset fra en mindre selvrisiko. Forsikringen er oftest tegnet med et dækningsmaksimum. Overstiger sagen dette beløb, skal du selv betale resten.
Fri proces
Fri proces betyder, at staten betaler alle dine omkostninger ved at føre en retssag ved domstolene, uanset om du vinder eller taber sagen. For at få fri proces må din indtægt ikke overstige et bestemt beløb, som reguleres en gang årligt. Du kan læse mere om grænserne på Civilstyrelsens hjemmeside.
Har du selv en retshjælpsforsikring, der dækker sagen, skal den bruges før, du evt. kan få fri proces.
Du kan få fri proces hvis:
- Du før har fået medhold i sagen hos godkendte klage- og ankenævn.
- Du har en rimelig grund til at føre sagen.
- Din indtægt ikke overstiger et bestemt beløb.
Fradrag af advokatsalær
Vær opmærksom på, at du kan trække den del af dine advokatomkostninger, der er gået til vejledning om og opgørelse af tabt arbejdsfortjeneste, fra i skat. I praksis kan der foretages et forholdsmæssigt fradrag.
Eksempel:
Opnået erstatning i alt: kr. 1.000.000
Andel af erstatningen, der er tabt arbejdsfortjeneste: kr. 200.000
Samlede advokatomkostninger: kr. 100.000
Da den tabte arbejdsfortjeneste udgør 20 % af den samlede erstatning, kan 20 % af advokatomkostningerne fradrages. Beløb, der skal indberettes til SKAT/anføres i selvangivelsen, er herefter kr. 20.000.
Få din advokat til at oplyse dig om, hvor stort et beløb, du kan trække fra i skat, og kontakt herefter SKAT med henblik på at få beløbet korrekt noteret på selvangivelsen.
Du kan læse mere i artiklen “Advokatomkostninger” skrevet af advokatfuldmægtig Marcus Wils Lorenzen.