Emner i filmen:
- Speciallægeerklæring
- Valg mellem læger
- Speciallægeundersøgelse
- Selve undersøgelsen
- Tag gerne bisidder med
- Eventuelle rettelser
- Årsagssammenhæng
Når du bliver henvist til en speciallægeundersøgelse, er der forskel på, om det er din praktiserende læge, der henviser dig for at få dig yderligere undersøgt – med det formål at afklare, hvad du fejler, så der kan blive lagt en plan for, hvad der skal ske fremadrettet – eller om det fx er et forsikringsselskab, der forlanger en undersøgelse for at få en speciallægeerklæring, der kan fastslå, om du har gener og varige mén, og om der er årsagssammenhæng med din ulykke.
Når forsikringsselskabet eller andre anmoder om speciallægeerklæring
Du kan blive bedt om at få lavet en speciallægeerklæring af fx forsikringsselskaber, kommuner, pensionskasser, advokater, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) eller Ankestyrelsen.
Forsikringsselskaber sender ofte et forslag til læger, de gerne ser dig undersøgt af. Men det er ikke er alle læger, der anerkender whiplash. Derfor skal du ikke bare acceptere den speciallæge, forsikringsselskabet foreslår. Det er en god ide at tale med en advokat med speciale i personskadeerstatning eller forhøre dig om speciallægen andre steder. Det kan få stor betydning for din sag, hvad der skrives i erklæringen.
Er du uenig med forsikringsselskabet i valg af speciallæge, kan du henvende dig til Nævnet for Speciallægevalg. Læs mere på www.nævnetforspeciallægevalg.dk
Da det er den, der anmoder om speciallægeerklæringen, der fremsender evt. bilag til speciallægen, kan du – evt. i samråd med en advokat – overveje, om der er andre bilag, du mener, speciallægen skal have og medbringe dem til undersøgelsen.
Henvist af egen læge til speciallægeundersøgelse
Du kan også blive henvist til en speciallægeundersøgelse af din praktiserende læge, for at du kan blive yderligere undersøgt. Da whiplash er en kompliceret lidelse, der hører ind under flere forskellige lægefaglige specialer, kan det være, at du skal undersøges af mere end én speciallæge fx en neurokirurg, en neurolog, fysiurg, ortopædkirurg eller en ørelæge med forstand på balanceproblemer og svimmelhed.
Se mere om forskellige specialer, der kan hjælpe ved whiplash under “Hvis symptomerne fortsætter“.
Vær opmærksom på, at når du skriver under på aktindsigt, vil speciallægeundersøgelser også blive brugt af fx forsikringsselskaber, AES eller kommunen. Derfor kan også den få stor betydning for dig.
Nogle gange er det måske også den måde folk har fået forklaret sig på, der er med til, at en erklæring bliver dårlig.
– Lotte Ankjær, advokat
Forbered dig hjemmefra
Du skal være meget opmærksom på, hvordan du formulerer dig, når du er til speciallægeundersøgelse. For det du siger kan få stor betydning for din fremtid. Du oplever måske en meget lang række symptomer, som generer dig i mere eller mindre alvorlig grad, men nævn kun de væsentligste – dem der giver dig de største gener. Så du er sikker på, at lægen får skrevet det hele ned og ikke misser de vigtigste, hvilket kan ske, hvis du kommer med flere tætskrevne sider med alle de symptomer, du kan komme i tanke om.
Du kan forberede dig hjemmefra ved at overveje på hvilke måder, dine skader og symptomer har indflydelse på din dagligdag. Hvad kunne du fx før ulykken som du ikke længere kan uden at forværre dine smerter og symptomer? Giv gerne eksempler fra din hverdag og fortæl hvis du fx ikke længere kan dyrke sport eller ikke magter at tage til sociale arrangementer. Det er alt sammen med til at give lægen et billede af, hvor hårdt ramt du er i det daglige.
Nogle dage er værre end andre, og nogle dage er bedre end andre, men prøv at lave en gennemsnitsbetragtning, og sig at generelt er det ca. sådan og sådan jeg har det.
– Lotte Ankjær, advokat
Husk at du skal sammenligne dine gener med, hvad du kunne før ulykken og ikke med, hvad du kunne i sidste uge, for det svinger ofte for de fleste whiplashramte, og det giver lægen et forkert indtryk af, hvad du reelt kan, hvis du tilfældigvis lige har en ok dag, mens du er hos lægen. Sørg i stedet for at forklare, hvordan du generelt har det uden hverken at over- eller underdrive.
Læs evt. artiklen “Er du kommet til skade? Sådan sikrer du dig bedst i forsikringssager” af Alina Svendsen i Ugebrevet.dk den 5.10 2019. https://www.a4nu.dk/artikel/kommet-til-skade-saadan-sikrer-du-at-du-er-bedre-stillet-i-en-forsikringssag
Huskeliste til speciallægeundersøgelse:
- Forbered dig til undersøgelsen og medbring evt. bilag, du mener lægen skal kende til.
- Tag gerne en bisidder med.
- Vær ærlig mht. hvordan du har det – også over for dig selv.
- Vær så objektiv som muligt.
- Undgå så vidt muligt følelsesmæssige udbrud og bekymringstanker, som kan tillægges betydning i forhold til din psykiske habitus.
- Bed om en kopi af en speciallægeerklæring – du får den ikke automatisk.
Tag gerne en bisidder med
Du må gerne tage en pårørende eller en anden bisidder med til undersøgelsen. Det kan være rart at have en med, hvis du selv går i stå – eller bare at have en at tale med om undersøgelsen bagefter, hvis du har svært ved at huske, hvad der bliver sagt.
Hvad gør jeg, hvis jeg er utilfreds med en speciallægeerklæring
Har du fået en specialerklæring, som du mener, har fejl og mangler, du ikke kan leve med, kan du eftersende det, du mener mangler eller er forkert til den, der har bestilt speciallægeerklæringen.
Der er også dem, der vælger selv at betale for at få foretaget en ny undersøgelse hos en anden speciallæge i håb om at få en bedre erklæring. Gør du det, skal du vide, at det ikke er alle forsikringsselskaber, der vil inddrage en erklæring, som du selv har bestilt og betalt for i din sag, selv om det synes urimeligt.