Emner i filmen:
- Hvem kan få erstatning
- Erstatningsposter
- Det er ingen lottogevinst
- Vanskelig økonomisk situation
- Typisk sagsforløb
- Méngrad
- Retslægerådet
- Konsekvenser af psykiatrisering
Du kan have mulighed for at søge erstatning efter en whiplashulykke, men det vil altid være individuelt, hvilke muligheder du har. Det kan fx afhænge af dine forsikringer. Hvis der er en modpart i sagen, vil de typiske erstatningsposter være svie- og smertegodtgørelse, erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, godtgørelse for varigt mén og erstatning for tab af erhvervsevne. Der kan også være mulighed for erstatning til dækning af behandlingsudgifter, medicinudgifter, transport, forsinket uddannelse og advokatomkostninger.
Vær opmærksom på, at du kan have ret til erstatning, selvom det er dig, der har forårsaget en ulykke involverende en eller flere andre parter.
Fritidsskade og private forsikringer
Desværre er erstatningssager vedrørende whiplash ofte komplicerede, og det betyder også, at det ikke er givet, at man får erstatning i sidste ende.
– Sara Maria Grau, formand for Whiplashforeningen
Sker din skade i din fritid, og er der ingen modpart, har du kun mulighed for at søge erstatning gennem dine privattegnede forsikringer. Det vil typisk være ulykkesforsikringer og forsikringer mod tab af erhvervsevne, men det kan også være en førerdækning, som dækker ved solouheld. Du kan have tegnet dine private forsikringer gennem fx fagforening, arbejdsplads, bank eller creditcards.
Vi vil anbefale dig at spørge dit forsikringsselskab, din bank, din fagforening, din arbejdsgiver og dit pensionsselskab, om du har forsikringer hos dem, for at sikre dig, at du ikke overser nogle dækninger.
Er modparten fx en flugtbilist, vil du evt. kunne rette et erstatningskrav mod DFIM, og er skaden sket ved vold, kan du evt. rette et erstatningskrav mod Erstatningsnævnet.
Speciallægeerklæringer
Når du har fået en whiplashskade og stadig har gener og smerter vil forsikringsselskabet, typisk efter et år, sende dig til en speciallægeundersøgelse for at få lavet en speciallægeerklæring. Du skal ikke bare acceptere den speciallæge, de foreslår, uden at have talt med en advokat med speciale i personskadeerstatning først eller uden at have forhørt dig om speciallægen andre steder. For det ikke er alle læger, der anerkender whiplash, og det kan få stor betydning for din sag, hvad de skriver i erklæringen. Se mere under “Speciallægeundersøgelser“.
Vil du vide mere om erstatningssager
Vil du vide mere om, hvordan en erstatningssag ofte forløber, kan du læse artiklen “Sådan forløber en typisk erstatningssag og dét skal du være opmærksom på undervejs” skrevet af advokat Annette Bendixen og advokat Sara Maria Grau.
Vi vil også anbefale dig at læse to artikler om øget overvågning af mennesker, der søger erstatning hos forsikringsselskaber, nemlig 1. “Bliver du også overvåget af forsikringsselskabet?” skrevet af advokat Annette Bendixen og advokat Sara Maria Grau og 2. “Overvågning” skrevet af advokat Sara Maria Grau.
Desuden kan du læse artiklen “Er du kommet til skade? Sådan sikrer du dig bedst i forsikringssager” skrevet af Eline Svendsen i Ugebrevet.dk den 5.10 2019. https://www.a4nu.dk/artikel/kommet-til-skade-saadan-sikrer-du-at-du-er-bedre-stillet-i-en-forsikringssag
Egne forsikringer
Trafikulykkeserstatning
Arbejdsskadeserstatning
Fritidsskadeserstatning
Voldsoffererstatning
Méngradserstatning
Svie- og smertegodtgørelse
Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste
Udgifter til behandling
Erhvervsevnetabs erstatning
Patienterstatning
Arbejdsmarkedets erhvervssikring (AES)
Klager til styrelsen for patientsikkerhed